27 Mayıs 2014 Salı

evde kolay tereyağ yapımı

 
 
Öncelikle merhaba umarım hepiniz iyisinizdir.Günümün yarısını geçirdiğim mutfağımdan sesleniyorum size bugün ki konumuz ev yapımı tereyağ:)
Her hafta sitemize düzenli süt getiren bir amcamız var ve sütü gerçekten çok güzel bu sayede yoğurdumu da kendim mayalıyorum.Komşumun tereyağını da bu sütün kaymağından yaptığını öğrenince ben de bugün denemek istedim.Yapımı çok kolay sonucu ise gerçekten çok lezzetli.
 
Ben 2,5kg sütün kaymağından yaptım ve yaklaşık 50gr tereyağ oldu.
 
malzemeler;
süt kaymağı
buzlu su
 
yapılışı;
Sütü alıp kaynatıp bir gün buzdolabında kaymağı yoğunlaşsın diye bekliyoruz.Ertesi gün dolaptan çıkardığımız sütün üzerindeki kaymağı derin bir kaseye alıyoruz ve çırpıcıyla 10-15dk çırpıyoruz.Yağ yoğunlaşıp üste çıkmaya başladığında üzerine yarım çay bardağı kadar su döküp çırpmaya devam ediyoruz.Yağ iyice çıktığında bir tel süzgece alıp üzerinden buzlu su döküyoruz ki yağ hem yıkanmış olsun hem de toparlansın.İsterseniz içine bu aşamada tuz da katabilirsiniz.Daha sonra istediğimiz gibi şekil verip kahvaltılarımızda yada yemeklerimizde gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
Kendi imalatımız tertemiz tereyağımız hazır.Siz isterseniz kaymağı derin dondurucuda biriktirip daha sonra dolapta eritip daha çok tereyağını toplu olarak yapabilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...
 
Sevgiler.
 
 
 


5 yorum:

  1. Eline sağlık canım ben bunu bir türlü tutturamadım, ama senin tarifinle tekrar deniycem. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. canım ne güzel yapmışsın hemi sağlıklı hemide kendi yaptığın tere yağını gönül rahatlığı ile yersin..
    Sana afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık canım kokusu burnuma geldi çok severim ben tereyağını :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de yapıyorum tereyağımı ama bazen zorluyor beni. Ben de her seferinde yapmaktansa yoğurt yapıp kaymaklarını biriktiriyorum, topluca yapıyorum. Ellerine sağlık. Afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  5. Denenesi bir tarif olmuş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil